Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος Έλενα Μάρκου
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 15:32

Απορίες σε σχέση με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα (Μέρος Ι)

Απορίες σε σχέση με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα (Μέρος Ι)

Τι συμβαίνει αν χάσω ένα δόντι;
Τα συνηθέστερα προβλήματα που προκύπτουν από την απώλεια των δοντιών είναι μειωμένη ικανότητα μάσησης, μετακινήσεις των γειτονικών δοντιών και αλλοίωση του χαμόγελου. Επιπλέον αρχίζει και παρατηρείται και απώλεια του οστού που στήριζε τα δόντια, η οποία οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των γνάθων, με αποτέλεσμα να γίνονται εντονότερες οι ρυτίδες γύρω από το στόμα και να παρατηρείται πτώση του άνω χείλους.

Γέφυρα / Οδοντοστοιχία ή Εμφύτευμα;
Οι γέφυρες απαιτούν τον τροχισμό των διπλανών δοντιών που θα στηρίξουν την αποκατάσταση, ενώ οι οδοντοστοιχίες είναι κινητές εργασίες που μπορεί να δημιουργούν δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία ή ακόμη και τραυματισμό των μαλακών ιστών, λόγω της μειωμένης συγκράτησης. Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη σύγχρονη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης των δοντιών. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι:

1)Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
2)Εμποδίζουν την περαιτέρω οστική απώλεια
3)Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες είτε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία είτε μια ακίνητη εργασία
4)Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους είναι σαν τα φυσικά
5)Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια κατασκευή από τιτάνιο που αντικαθιστά την ρίζα ενός δοντιού και πάνω στο οποίο θα «βιδωθεί» μια θήκη. Εφαρμόζονται από τη δεκαετία του 1950, όταν ερευνητές διαπίστωσαν πως το τιτάνιο σχηματίζει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;
Εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα γενικής υγείας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η μόνη εξαίρεση είναι τα παιδιά, γιατί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γνάθων πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (μετά την ηλικία των 16-18 χρόνων).

Μπορεί να απορρίψει ο οργανισμός τα εμφυτεύματα;
Το τιτάνιο είναι υλικό συμβατό με τον οργανισμό, εξάλλου χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και στην ορθοπαιδική. Το τιτάνιο έχει την ικανότητα να οστεοενσωματώνεται, να «κολλάει» δηλαδή με το οστό που το περιβάλλει. Ο οργανισμός λοιπόν ΔΕΝ απορρίπτει τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Ποιά είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων;
Με την κατάλληλη φροντίδα τα εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων >95% σε βάθος 30 χρόνων. Από τη στιγμή που γίνεται σωστή μελέτη του κάθε περιστατικού και με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται πολύ καλή στοματική υγιεινή από τον ασθενή, δεν προκύπτουν προβλήματα. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν λόγω παραμελημένης στοματικής υγιεινής. Σε έναν ασθενή που δε βουρτσίζει σωστά, η συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα, όπως ακριβώς και στα δόντια (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα στα δόντια, περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα – περιεμφυτευματίτιδα στα εμφυτεύματα). Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κάποιες επιπλοκές είναι το κάπνισμα και το σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός).

Με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να τοποθετηθούν άμεσα δόντια (άμεση φόρτιση);
Ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η άμεση φόρτιση ενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις εμφυτευμάτων που τοποθετούνται στην κάτω γνάθο, όπου λαμβάνονται πρώτα υπόψη η οστική πυκνότητα, ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν και το μυϊκό σύστημα του ασθενούς. ΔΕ συνίσταται για εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω γνάθο, όπου το οστό είναι συνήθως πιο μαλακό και απαιτείται περισσότερος χρόνος για οστεοενσωμάτωση.