Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος Έλενα Μάρκου
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 10:03

Προβλήματα των Ούλων που επηρεάζουν το χαμόγελο: θεραπεύονται?

Ένα λαμπερό χαμόγελο αποτελεί σημαντική παράμετρο για μια θετική πρώτη εντύπωση στη σύγχρονη κοινωνία. Πολλοί είναι όμως οι παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν ένα αρμονικό σχήμα και χρώμα, όμως τα ούλα παρουσιάζουν ανωμαλίες στο σχήμα (υφιζήσεις ούλων) ή δε βρίσκονται σε αρμονία με τα χείλη (ουλικό χαμόγελο). Μια τέτοια απόκλιση από το ιδανικό σχήμα των ούλων μπορεί να εντοπιστεί σε μεμονωμένα δόντια, σε ορισμένες περιοχές το στόματος ή ακόμα και σε ολόκληρη τη γνάθο. Αν και μεγάλος αριθμός ανθρώπων εμφανίζει τέτοια προβλήματα, δεν τα αντιμετωπίζει, είτε γιατί δε γνωρίζει ότι μπορεί να διορθωθούν είτε επειδή δε γνωρίζει την ευκολία με την οποία πραγματοποιείται η τεχνική αυτή.

Ως "υφίζηση" των ούλων ορίζεται η υποχώρηση των ούλων που οδηγεί σε απογύμνωση του δοντιού και έτσι τα δόντια δείχνουν μεγαλύτερα. Πέρα από πιθανό αισθητικό πρόβλημα, ο ασθενής μπορεί να έχει ενοχλήσεις στο κρύο ή δυσκολία στο βούρτσισμα, ενώ λόγω της αποκάλυψης της ρίζας το δόντι μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στην τερηδόνα. Τα αίτια που την προκαλούν είναι:

  • Περιοδοντίτιδα: Η απώλεια του στηρικτικού οστού του δοντιού συνοδεύεται και από αντίστοιχη απώλεια ούλων.
  • Τραυματικό βούρτσισμα με έντονες κινήσεις και σκληρές οδοντόβουρτσες (εικ. 1): Η υποχώρηση αφορά κυρίως την μπροστινή πλευρά του δοντιού, ενώ παραμένει ούλο στην περιοχή μεταξύ των δοντιών.
  • Λάθος θέση του δοντιού στη γνάθο, όταν το δόντι έχει ανατείλει πιο παρειακά από το φυσιολογικό.
  • Υψηλή πρόσφυση του χαλινού (εικ. 2): Όταν ο χαλινός (μαλακός ιστός στο χρώμα του ούλου που συνδέει τα ούλα με τα χείλη) φτάνει αρκετά ψηλά μεταξύ των κεντρικών τομέων και «τραβάει» το ούλο.

 

Όταν η υφίζηση οφείλεται σε περιοδοντική νόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δε θεραπεύεται. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με την πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου μπορούμε να επιτύχουμε από 75% μείωση της υφίζησης μέχρι και 95% κάλυψη της ρίζας. Για να φέρει όμως η επέμβαση τα επιθυμητά αποτελέσματα, η αλλαγή οδοντόβουρτσας και τρόπου βουρτσίσματος είναι αναγκαία. Ο ασθενής χρειάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί μόνο μαλακή οδοντόβουρτσα και να κάνει πάντα ήπιες κινήσεις κατά το βούρτσισμα.

Ένα άλλο συχνό αισθητικό πρόβλημα είναι το «ουλικό χαμόγελο», όταν δηλαδή αποκαλύπτονται υπερβολικά τα ούλα και τα δόντια (ή ένα δόντι μεμονωμένο) φαίνονται κοντά και τετράγωνα.

Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου είναι η θεραπεία που έχει σαν βασικό στόχο να διορθώσει τα αισθητικά προβλήματα των περιοδοντικών ιστών. Πρόκειται για μια πολύ συντηρητική τεχνική της αισθητικής περιοδοντολογίας με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα των ούλων και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο, αρμονικό χαμόγελο.

Η κάλυψη της αποκαλυμμένης ρίζας γίνεται μικροχειρουργικά συνήθως με τοποθέτηση μοσχεύματος ούλων από την υπερώα (ουρανίσκο). Σε πιο εκτεταμένες υφιζήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνητό μόσχευμα. Ανάλογα με το είδος και τον βαθμό της υφίζησης, ο περιοδοντολόγος μπορεί να εκτιμήσει τον βαθμό του προσδοκόμενου αποτελέσματος πριν από την διόρθωση. Στην περίπτωση του ουλικού χαμόγελου, ένα μέρος των ούλων, που κρίνεται ότι είναι περιττό, αφαιρείται, ενώ είναι πιθανό να αφαιρεθεί και ένα μικρό μέρος από οστό γύρω από τα δόντια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία και διαρκούν περίπου 1 ώρα. Τα ειδικά λεπτά ράμματα αφαιρούνται μετά 10-14 ημέρες, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και ελεγχόμενος και η επούλωση ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες.

 Εικόνα 1:

 

Εικόνα 2: