Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος Έλενα Μάρκου

Χειρουργικές Επεμβάσεις

epemvaseis

Πλαστική Χειρουργική του Περιοδοντίου

Σε περιπτώσεις που στο χαμόγελο αποκαλύπτονται υπερβολικά τα ούλα (ουλικό χαμόγελο) ή σε περιπτώσεις που μετά από τραυματισμό ή από περιοδοντική νόσο έχουν απορροφηθεί (υφίζηση ούλων), μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση για να αποκατασταθεί η αισθητική τους. Η κάλυψη μάλιστα της υφίζησης γίνεται με τη βοήθεια μοσχευμάτων που προέρχονται είτε από τον ίδιο άνθρωπο (λαμβάνεται μόσχευμα από τον ουρανίσκο), είτε από έτοιμα μοσχεύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Εξαγωγή έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμήτη

Λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, το στοματογναθικό σύστημα των ανθρώπων σήμερα αναπτύσσεται λιγότερο και συνήθως δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο στόμα για να μπορέσουν να ανατείλουν οι 3οι γομφίοι (σωφρονιστήρες ή φρονιμήτες), οι οποίοι συχνά παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι. Προβλήματα που σχετίζονται με τους φρονιμήτες είναι:

  1. Περιστεφανίτιδα: Eίναι η φλεγμονή του ούλου που περιβάλλει τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη και συνοδεύεται από έντονο πόνο που αντανακλά στο αυτί, ερυθρότητα και πρήξιμο στην περιοχή, εκροή πύου και αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος.
  2. Περιοδοντίτιδα ή τερηδόνα, λόγω της δυσκολίας καθαρισμού και απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας.
  3. Βλάβη σε διπλανό δόντι
  4. Οδοντικό ή περιοδοντικό απόστημα, ή κύστες
  5. Τραυματισμοί μαλακών ιστών, όταν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει στραβά και τραυματίζει το μάγουλο ή τη γλώσσα.
  6. Ορθοδοντικές ανωμαλίες, λόγω της πίεσης που ασκείται στα υπόλοιπα δόντια.

Είτε για λόγους διατήρησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος, είτε για την πρόληψη ή τη θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων, χρειάζεται να γίνει εξαγωγή των 3ων γομφίων.

Ακρορριζεκτομή

Η ακροριζεκτομή είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση μίας κυστικής αλλοίωσης που βρίσκεται στην άκρη της ρίζας ενός δοντιού και στην ερμητική έμφραξη αυτής.

Η ακρορριζεκτομή είναι η λύση επιλογής, όταν

  • έχουμε περιακρορριζική κύστη που δεν έχει έχει επουλωθεί με την ενδοδοντική θεραπεία
  • έχει σπάσει μικροεργαλείο ενδοδοντίας μέσα στη ρίζα του δοντιού
  • εμφρακτικό υλικό έχει εξέλθει από τη ρίζα
  • παρατηρείται αδυναμία προσέγγισης στο ακρορριζικό τρήμα λόγω στένωσης του ριζικού σωλήνα

Αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων για ορθοδοντικούς λόγους

Πολλές φορές στα πλαίσια της ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζεται να αποκαλυφθούν κάποια δόντια που παραμένουν έγκλειστα (συνηθέστερα οι κυνόδοντες), προκειμένου να εμφανιστεί το δόντι στο στόμα και να μπορέσει ο ορθοδοντικός να συγκολλήσει το «σιδεράκι». Σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, που θα συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκότερου ανατομικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση όλων των περιοδοντικών ιστών, ώστε να αποτραπεί μελλοντική υφίζηση του ούλου στο συγκεκριμένο δόντι.